De oudst levende van de bakkersfamilie is Lea Ponnet - De Smet. Zij startte in 1967 samen met haar man en bakker Jan Ponnet met een broodronde en nadien een winkel in Erondegem (Erpe-Mere). De broodronde was eerst nog met paard en kar, daarna met een bakfiets en gemoderniseerd met auto en vrachtauto bezochten zij hun klanten en werden ze voorzien van het heerlijke boerenbrood wat zo kenmerkend is voor Bakkerij Ponnet. Jan’s vader Fransiscus en grootvader Petrus hadden ook een bakkerij, wat Jan al de 3e generatie Ponnet-bakker maakt. Jan’s zoon Leon Ponnet nam samen met zijn vrouw Christiane de zaak over en ging verder met wat zijn vader opgezet had: een bakkerij waar dagelijks vele broden werden gebakken en steeds is geïnvesteerd in nieuwe en betere machines en op zoek naar de beste grondstoffen.
De dochters van Leon en Christiane, Stephanie en Annick Ponnet, staan ondertussen als vijfde generatie mede aan het roer in het familiebedrijf. De zussen zijn beiden opgegroeid in de bakkerszaak van hun ouders en grootouders, waar ze dagelijks de ambacht van de bakkers aanschouwden, het meel roken en de overheerlijke producten uit de oven zagen komen. Het is niet vreemd dat Stephanie en Annick met hun bakkersbloed dan ook in de zaak gestapt zijn.
“Onze grootvaders en vader hebben de bakkerij opgezet naar waar we nu staan, we werken met de nieuwste machines, we hebben veel ruimte en zijn ook heel flexibel. Investeren, vooruitgaan en moderniseren heeft altijd centraal gestaan in onze bakkerij”, licht Stephanie Ponnet toe. “Natuurlijk introduceren we met grote regelmaat iets nieuws, maar we zijn er ook trots op dat we ook recepturen gebruiken die nog gemaakt zijn door onze grootvaders, die blijken toch de beste. Bijvoorbeeld ons boerenbrood, dat maken we al generaties en dat proef je: echt ambacht! En dat is nu precies wat wij pure verwennerij noemen.”Het meel wordt door een Vlaamse bloemmolen speciaal gemalen en samengesteld voor de Erondegemse bakkerszaak. De moderne ovens werken nog volgens het principe van de houtoven. Er wordt op stenen gebakken; zodat de oven lange tijd zijn perfecte warmte behoudt.
Bakkerij Ponnet is een echt familiebedrijf, grootvader Jan was tot kort voor zijn overlijden nog regelmatig in de bakkerij te vinden. Vanzelfsprekend werden dan alle producten door hem aanschouwd en kregen de zussen te horen wat er niet maar ook wat er wél goed is. Gelukkig meestal het laatste, “pepe” had dan ook het volste vertrouwen in zijn kleindochters om de productie draaiende te houden en kwaliteit te blijven leveren. Annick beaamd: “We zijn immers een familiebedrijf en iedereen draagt nog altijd zijn steentje bij. Volgens onze, inmiddels overleden,vader Leon is er slechts één gouden regel die nog altijd meer dan actueel is: Onderscheid door kwaliteit! Dat geldt voor onze producten maar ook zeker zo belangrijk is de service naar onze klanten.
Onze familie is al sinds 1886 in het bakkersvak te vinden en de kennis die we daarmee opgebouwd hebben, laten we dagelijks zien in ons bedrijf. De nieuwe huisstijl die recentlijk hebben geïntroduceerd past daar perfect bij: onze ambachtelijke producten komen goed tot zijn recht in de nieuwe verpakkingen en uitstraling. En het straalt de hoge kwaliteit uit die onze klanten kennen van onze bakkerij. We onderschrijven dit met onze pay-off “Pure verwennerij” wat van toepassing is op al onze producten, een vers gebakken brood kan evenzeer verwennen als een heerlijk gebakje. We zetten hiermee de koers in voor de 5e generatie Ponnet bakkers en drukken er onze eigen stempel op met een frisse kijk op zaken.
Kom naar onze winkels en proef de traditie!